söndag 3 november 2013

Tre omöjliga ämnen

Det finns många frågor som är svåra att diskutera, då grundläggande begrepp och fakta misshandlas till den grad att saklig debatt omöjliggörs. Här är tre exempel.

INVANDRING OCH RASISM

Det går inte att kritisera den svenska invandrings- och asylpolitiken utan att anklagas för att vara rasist. Detta gör att all vettigt debatt stryps innan den ens börjat. Ordet "rasist" betyder inte längre någon som anser att människor ska uppdelas i olika raser och att dessa har olika egenskaper, utan någon som inte gillar svensk invandrings- och asylpolitik. Detta är bedrövligt.

VINST OCH PRIVATISERING

Att privatisera delar av den allmänna välfärden likställs ofta med övervinster och, ännu mer absurt, att vanligt folk inte får tillgång till den längre. Istället för att ställa krav om vinstbegränsning och tillgänglighet, försöker man lura i folk att lösningen är att förbjuda alla privata alternativ. Detta är bedrövligt.

ARBETE ÅT ALLA

Att alla måste arbeta, ju mer desto bättre, antas som en sanning i dagens politiska debatt. Det traditionella ekorrhjulet med arbeta-mer-konsumera-mer-etc ifrågasätts aldrig och alternativa synsätt tas inte ens upp. Detta är bedrövligt.