måndag 5 april 2010

Öppen och stängd

Förstå-sig-på-arna inom teknikvärlden har den senaste tiden börjat använda orden "öppen" ("open") och "stängd" ("closed") som beskrivning på sådant de tycker om respektive ogillar. Många Apple-hatare kallar därför iPad för en stängd plattform, trots att det finns 150 000 program för den, medan de tycker Windows är öppet, trots att all källkod till Windows är hemlig (till skillnad från t ex OS X).

Att kalla något för stängt är det nya skällsordet. Apples "app store" är stängd, trots att den erbjuder mer program än någon kunde drömma om för något år sedan. iPhone och iPod Touch är enorma succéer och jag tror iPad också blir en stor framgång för Apple.

Förr i tiden satt Microsoft och kopierade andras arbete och gav sedan ut nästan exakt likadana produkter, utan att skämmas. Nu är det Google som intagit platsen framför kopiatorn. Android är pinsamt likt iPhone OS, men Google verkar inte lida speciellt av denna pinsamhet. Istället sätter man etiketten "öppen" på Android och genast är det bra!