tisdag 16 augusti 2011

Uppvaknande

Nu när Google annonserat att de ska köpa Motorola Mobility (MMI) är det kanske tid för Google-fanatikerna att vakna upp. Kanske är Google inte Jesus trots allt?

Google-fanatikerna har underligt nog fullständigt svalt den uppenbart uppblåsta propaganda Google spridit: att "öppenhet" ska frälsa världen och att Google är "öppet"; att Google är ett litet och utsatt företag som de elaka jättarna Microsoft, Oracle och Apple bankar på helt utan anledningen; att det är helt OK att bara kopiera andra företags uppfinningar utan att betala för det, så länge man sätter dit etiketten "öppet".

Bert på SonyEricsson borde sitta i krismöte just nu och fundera på om Android verkligen är företagets enda väg framåt. Google säger sig inte vilja ge MMI några speciella fördelar, men hur ska man kunna lita på det? Hur kan man vara säker på att en MMI-mobil inte blir den officiella Google-mobilen, med extra bra integrering med Android och med Googles senaste och bästa appar förinstallerade, och att övriga hårdvarutillverkare blir de bleka kopiorna av den bleka kopian?

Googles köp av MMI är antagligen goda nyheter för Microsoft. Nu finns plötsligt en väldigt bra anledning för mobiltillverkare att slå en signal till Steve Ballmer och lägga till några Windows Phone-mobiler till produktportföljen. Det skulle jag göra.

Google + MMI är goda nyheter för Google, troligen också för Android och för Microsoft. Det är mindre goda nyheter för Samsung, HTC och SonyEricsson. För de troende öppenhetsfanatikerna är det förhoppningsvis ett uppvaknande.