söndag 29 maj 2011

Genmodifierad mat

I dagarna talas det om att Sverige bör tillåta bl a genmodifierad raps som tål ogräsmedel. Vissa säger att genmodifierade grödor är helt ofarliga och bör tillåtas, andra att det är en styggelse att förstöra vår mat på detta vis.

Jag tycker båda sidor har fel. Människan har genmodifierat djur och växter i tusentals år, genom selektiv förökning. T ex är dagens frukt något helt annat (sötare, större) än vad som fanns innan människan började odla fruktträd i större skala. Så genmodifiering är inget nytt.

Det nya med dagens genmodifiering är den hastighet med vilken den kan genomföras och den skala vi odlar på. Forskare kan på något år ta fram en ny sort och den kan tas i bruk på stora ytor väldigt snabbt. Kopplingen mellan odlare och förädlare försvagas också avsevärt.

Den stora faran med genmodifierade grödor är därför att misstag kan göras snabbt och i stor skala.

I ett vidare perspektiv tror jag också att genmodifierade grödor kan leda till snabbare och mer omfattande utarmning av våra marker. Resursförstöring är det stora problemet i framtiden.