tisdag 24 maj 2011

Teknikskiften

Vad är det som gör att en dominerande teknisk plattform försvagas och ersätts av något annat? Är det konkurrenter som gör något bättre? Jag tror faktiskt inte det. Det verkar som de flesta teknikskiften beror på att verkligheten förändras och den dominerande spelaren inte hänger med. Irrelevans är ordet att minnas.

Ta t ex mångas hatobjekt: Windows. Vad är det som hänt med Microsofts flaggskepp de senaste åren? Det är inte så att andra operativsystem är så pass mycket bättre att de trängt ut Windows. Apples OS X är visserligen extremt mycket bättre än Windows, men folk är så vana vid Windows att det är extremt svårt att bryta sig in på denna marknad. Vad som istället hänt är att Windows börjat, så smått, att bli irrelevant.

Vem bryr sig om operativsystem för stationära datorer nuförtiden? Fokus är istället på mobila plattformar. Microsofts största problem är därför inte konkurrerande operativsystem, utan att omvärlden slutar bry sig. När Ballmer skrattade högt åt iPhone för några år sedan, var det ett tecken på att Microsoft inte längre hänger med. De kommer inte att försvinna, men de kommer långsamt att bli alltmer irrelevanta.

Mobilmarknaden domineras idag av Apples iOS och Googles Android. Jag tvivlar starkt på att Microsoft kan hänga med. Ett stort teknikskifte är på väg.