onsdag 24 december 2008

Upplysning

Man stöter ibland på människor som verkar mycket förnuftiga och har välgrundade argument för sina åsikter, men som inom något område har en fast tro där de uppenbarligen tycker att förnuft och argument är onödiga.

Jag upptäckte nyligen att en svensk bloggare med mycket välgenomtänkta åsikter om svensk politik, förnekar människans påverkan på klimatet. Fascinerande. Tonvis av bevis plus sunt förnuft tycker man borde vara tillräckligt.

Liksom många andra förnekare framförde han argumentet att jorden gått igenom många perioder tidigare med förhöjd temperatur. Detta är förstås helt riktigt, men inte ett argument mot människans påverkan.

Jorden har haft perioder helt utan istäcke och perioder med betydligt större utbredning av ismassor än idag. Variationer i solens energiproduktion och andra faktorer har gjort att klimatet på jorden varierat. Det kan mycket väl hända att solen genomgår förändringar i framtiden som ställer till det rejält för oss människor.

Men bevisen för att människan står bakom den förhöjda halten av växthusgaser i atmosfären är överväldigande, likaså bevisen för att dessa växthusgaser höjer jordens medeltemperatur. Vi är således i den lyckliga situationen att vi faktiskt kan göra något åt klimatförändringen.

Det finns dessutom massiva fördelar, både ekonomiska och politiska, med att ställa om energiproduktionen från fossila bränslen till förnyelsebara system. Ulfs Utopi är fusionsenergi, men i väntan på det finns det sol, vind, vatten, biomassa mm. En omställning ger jobb och färre krig om tynande oljereserver och förhindrar en klimatförändring som skulle ge mänskligheten stora problem.

Att acceptera verkligheten är alltså i detta fall inget farligt.