fredag 23 oktober 2009

Om vaccin och mjölk

Jag följer med viss oro debatten om influensavaccin. Doktor Dahlqvist, känd förespråkare för lågkolhydratkost, har ifrågasatt påbudet att alla ska vaccineras. Detta har förvanskats av media, så att många nu tror att Dahlqvist är emot all vaccinering, vilket hon självklart inte är.

Även om det inte är något som helst fel med det doktor Dahlqvist sagt om vaccinering, så är jag ytterst skeptisk till klokheten för henne att delta i denna debatt. Jag tror Dahlqvist riskerar att smitta (!) debatten om lågkolhydratkost med en oseriös aura.

Problemet är nämligen att det finns många tokstollar som är emot vaccinering. T ex så finns det i USA en hel del som tror att vaccin orsakar autism. Även om det är legitimt att ifrågasätta vaccinering mot svininfluensan, så rör man sig i ett område fullt med pseudovetenskap och knäppskallar.

Vaccin har räddat livet på miljontals människor. Det är ytterst få som drabbas av någon som helst biverkning av vaccin. Detta är fakta.

En annan fråga som stör kostdebatten är den om rå mjölk. Vissa påstår att pastörisering och homogenisering förstår mjölken. Verkligheten är att pastörisering räddat många från svåra sjukdomar. Det finns således en mycket bra anledning till att vi i Sverige har en lag om att mjölken måste pastöriseras.