söndag 4 oktober 2009

Klistermärken

Det finns en typ av användare som köper datorer och låter alla klistermärken sitta kvar. Vad är detta för typer egentligen?

Speciellt på bärbara datorer ser det ju verkligen illa ut med alla "Designed for Vista"-märken, för att inte tala om stora klistermärken (säg 3 x 3 centimeter och större) där alla datorns portar och minnen och CPU-hastighet räknas upp. Ibland är större delen av ytan till vänster och höger om musplattan helt täckt av olika klistermärken, den ena fulare än den andra.

Jag tror det är så illa att dessa typer inte förstår att det är klistermärken. De kanske tror att det är något viktigt som hör till datorn.

Detta fenomen syns inte inom andra produktområden. När såg du senast en person gå omkring i en skjorta där den lilla tyg- eller papperslappen med produktinformation och pris sitter kvar? Brukar folk ha skor med motsvarande lapp kvar?

Men när det gäller datorer så ska tydligen denna reklam, ofta ful och dåligt utformad, sitta kvar. De personer som tror att de fula klistermärkena måste sitta kvar tycker jag inte borde ha dator.

När man skaffar en pryl för något ändamål tycker jag det är lämpligt att skaffa en viss kunskap om prylen. Denna kunskap kan då hjälpa en att förstå att den lilla prislappen eller den lilla reklamlappen kan petas bort utan att produktens funktion försämras. T ex går det utmärkt att gå i ett par skor även när klisterlappen med skostorlek och pris tagits bort från undersidan.