torsdag 29 oktober 2009

Demokrati i USA

Det är sorgligt att se hur illa det står till med demokratin i USA. Trots överväldigande stöd för sjukförsäkringsreform från folket, är det mycket svårt att få igenom lagstiftning i kongressen. Detta beror i grunden på att kongressledamöterna känner större tryck från försäkringsbolagen än väljarna.

Ett samhälle där folket väljer representanter som skapar lagar och styr landet kallar vi för en demokrati. Vad är ett samhälle där de stora företagen styr vilka lagar som ska gälla och hur landet ska styras? Vanligtvis brukar vi kalla detta för en mild form av fascism.

I USA är en majoritet för ett statligt finansierat system (en försäkringskassa som betalas med skatter). Detta alternativ är inte ens med i diskussionen. Trots majoritetsstöd har denna variant eliminerats redan från början!

Det som nu diskuteras, en "public option", är ett statligt försäkringsbolag som ska fungera vid sidan om övriga bolag och finansieras med premier. Men det är endast de som idag är oförsäkrade som ska få möjlighet att teckna sin sjukförsäkring i detta bolag. Högerextremisternas kritik av "public option" som socialism är således fullständigt absurt. (Till högerextremisterna räknas idag, tyvärr, större delen av det Republikanska partiet.)

Bakom kulisserna är det förstås sjukförsäkringsbolagen som är livrädda för det allra minsta tänkbara hot mot sina enorma vinster och sjukligt höga chefslöner. USA är knappast en demokrati längre, eftersom folkets vilja spelar mindre roll än de stora bolagens vilja. Och jag ser inte att president Obama gör något åt detta.