lördag 24 januari 2009

Okunskap

En god vän berättade om några bekanta som var emot EU. Han frågade dem exakt vad det var med EU som de inte gillade. Det visade sig då att de hade helt felaktiga uppgifter om medlemsavgift, hur mycket Sverige får tillbaka, vad andra betalar, vad som var ursprungsidén, osv.

Det slår mig att mycket av vad folk tycker i olika frågor beror på den information de har och att det väldigt ofta är en stor brist på korrekt information. Folk formar alltså åsikter på grundval av högst tvivelaktiga fakta.

Politiskt finns det ett fantastiskt bra exempel på detta: republikanerna i USA. De är väldigt duktiga på att driva valkampanj och får många människor att rösta på dem, folk som inte alls tjänar på en republikansk administration, snarare tvärtom. En stor grupp väljare röstar således emot sina egna intressen, pga bra marknadsföring.

Lite på samma sätt är det förstås här i Sverige med socialdemokraterna. De har också god hjälp av en nästan totalt partisk etermedia (ett kapitel för sig).

Okunskap är demokratins fiende. Hur förbättrar vi denna situation? Jag kommer ihåg att kritiskt tänkande faktiskt avhandlades i grundskolan på min tid (70-talet); jag undrar om detta fortfarande lärs ut?

Media (TV, radio, tidningar) borde vara den institution som upplyser folk om vad som är korrekt och vad som är fel, när politiska frågor diskuteras av de olika partierna, men i Sverige är etermedia så infekterad av en i grunden socialdemokratisk livssyn att de inte lever upp till sin roll som tredje statsmakt.

Internet har och kommer att förändra informationsflödet. Men många bloggar och forum är väldigt partiska och det är mest partipropaganda som flödar ut.

Jag har ingen lösning på problemet med okunskap men jag är ganska orolig för dess följder. Meningen med en demokrati är ju att folket ska bestämma med majoritetsbeslut. Men om en stor del av folket inte vet något om de frågor som avhandlas, blir valen bara skönhetstävlingar, där det parti som är bäst på att driva en kampanj vinner.