lördag 8 augusti 2009

Mobil-skitsnack och IT-idioter

Jag hör att vissa IT-avdelningar inte vill tillåta iPhone pga att den inte är lika säker som andra mobiltelefoner. Detta är förstås skitsnack. Anledningen till att iPhone inte tillåts är oftast att IT-avdelningen är en samling slöfockar som är helt indoktrinerade av Microsoft. Väcker man en sådan systemnisse mitt i natten börjar han rabbla "vår strategi är att satsa på Microsoft-produkter", men han kan inte svara på några tekniska frågor.

Jag har själv varit IT-chef och jag känner många duktiga IT-chefer och systemansvariga. Branschen är dock full att inkompetenta fegisar som inte kan speciellt mycket. De går med strömmen och gör så lite som möjligt. Dessa personer förstår inte vad TCP/IP är, men de vet vilken klickruta i Windows man ska kryssa i. De förstår inte vad en relationsdatabas är, men vet att de måste köpa Microsofts SQL Server. De förstår inte hur SMTP fungerar, men envisas med att alla måste använda Outlook.

Att lära sig mer än ett system är oöverstigligt för dessa latmaskar. Många inser att Microsofts produkter oftast är bland de sämsta i sin klass, men de satsar ändå på dessa, eftersom den gamla devisen från 70-talet om att ingen blivit sparkad för att välja IBM, numera gäller för Microsoft.

Sanningen är att iPhone numera har fler säkerhetsfunktioner än de flesta andra mobiltelefoner och mycket väl skulle kunna användas av stora organisationer. Problemet är den närmast hypnotiska kopplingen mellan IT-folk och Microsoft, något som har gjort IT-braschen betydligt tråkigare än det skulle kunna vara.