onsdag 26 augusti 2009

Sjukförsäkring i USA

De flesta utvecklade länder har någon form av skattefinansierad sjukvård. Det är olika i olika länder. I Storbritannien är sjukvården helt gratis och hela systemet är statligt (skattemedel finansierar, staten äger sjukhusen). I Sverige betalar vi en mindre avgift för varje besök.

I Sverige har vi debatterat huruvida privat ägande av sjukhus är bra eller inte. Vi har dock nästan aldrig ifrågasatt att sjukvården ska finansieras av skattemedel. (Sossarna har i sin normalt oärliga debattstil försökt blanda ihop dessa begrepp, för att skrämma folk att tro att privata sjukhus innebär privata sjukförsäkringar.)

I USA finns det statligt finansierad sjukvård för alla pensionärer ("Medicare") och de riktigt fattiga ("Medicaid") och en hel del andra hjälpprogram. För den amerikanska medelklassen gäller dock privata sjukvårdsförsäkringar, som man ofta får från sitt jobb. De bolag som tillhandahåller dessa försäkringar har under de senaste decennierna gått med allt högre vinst och har som affärsidé att spendera så lite som möjligt på sjukvård.

Kostnaderna i USA har därför rusat i höjden och är nästan dubbelt så höga som i andra västländer. Nära 50 miljoner har inte råd med eller vill inte skaffa sjukförsäkring. Många som har försäkring nekas vård när de väl blir sjuka. Situationen är för oss européer helt oacceptabel och börjar nu bli det även för amerikanarna.

Detta är bakgrunden till den debatt som nu förs (ofta på extremt låg nivå) i USA om hur sjukförsäkringssystemet bör reformeras. De som vill förstå mer rekommenderas att se filmen "Sicko" av dokumentärfilmaren Michael Moore.