lördag 8 augusti 2009

Netbooks

Under den senaste tiden har "netbooks" blivit populära. Vad är då en sådan? Jo, det är som en vanlig bärbar PC ("laptop"), fast med mindre skärm, mindre tangentbord, sämre processor, långsammare minne, ingen optisk enhet och långsammare disk. Vad i helvete? Jag menar, vem vill ha detta?

Uppenbarligen finns det folk som vill ha en dylik mojäng. Personligen tycker jag att man i så fall hellre kan köpa en iPod Touch, som har ett operativsystem gjort för små pekskärmar, eller så kan man satsa på en tunn och lätt vanlig bärbar PC. Eller varför inte en MacBook Air?

Hur som helst, som jag ser detta är fenomenet Netbook ett sätt för hårdvarutillverkarna att rejält minska sin vinst. Vi närmar oss nu toalettrullebranschen. Varför stolta företag som HP och Lenovo vill förstöra sig själva genom att producera burkar med minimal vinst är svårt att se.

En gång var HP känt som kvalitetsmärke och Lenovo tog som bekant över IBMs lovordade ThinkPad-serie. Snart får vi väl se dessa företags produkter i 6- eller 8-pack, på pall, för några hundra dollar. "En påse Netbooks, tack, helst de röda!"

Det låga priset på Netbooks kommer att pressa priset ytterligare på "vanliga" PC och detta kan då endast mötas med rejält sänkt kvalitet. Många företag är nu i en tävling vars mål är skitprodukter som inte ger någon vinst alls.

Jag är glad att Apple håller sig utanför allt detta.