tisdag 4 augusti 2009

Pinsamt

Jag hör då och då kritik av Apple, oftast angående begränsningar i iTunes, regler kring "App Store" och liknande. Det är ganska underhållande att höra hur folk blir upprörda av Apples beteende, men samtidigt inte verkar bry sig alls om Microsofts. En liten spelares små tendenser till slutenhet är tydligen upprörande, medan en gigantisk jättes nära nog totala stryptag på marknaden inte är något att bry sig om.

Microsoft har sedan sin start producerat mediokra produkter och sålt dem via första klassens marknadsföring. Man har lyckats så bra att folk numera vill ha Microsofts produkter utan att veta varför. Det finns många som köper Office-paketet, trots att de inte alls behöver det och skulle klara sig utmärkt med OpenOffice. Tusentals kronor i sjön av miljontals användare.

Dominansen av Windows är nära nog total. All opposition slås ner, alla alternativ förlöjligas. Folket reagerar inte. Men när Apples iPod blir populär, så är det en katastrof enligt många. Apples dominans är farlig, säger man, samtidigt som man beställer ett dussin nya Windows-burkar till företaget, där "strategin" är att "koncentrera på Microsoft". Dubbelmoralen är nästan pinsam att se.

Sedan iPhone kom hör jag hur obetydlig den är, samtidigt som det tydligen är väldigt upprörande hur "App Store" fungerar. Jag håller helt med om att reglerna är katastrofalt otydliga vad gäller vilka program som godkänns, men om iPhone nu är sådan obetydlig spelare, vad har det för betydelse? Sanningen är förstås att iPhone säljer mycket bra och är trend-sättande. iPhone är "gold standard" inom mobilvärlden, precis som OS X är "gold standard" inom operativsystemvärlden.

Den senaste tiden har vi sett hur nästan alla datorföretag, inklusive Microsoft, går dåligt. Ett undantag är Apple, som går från framgång till framgång. Alla andra är på väg att sjunka, medan Apple lugnt simmar vidare. Vad hör jag då? Jo, "Apple har problem". Kanske var det frågan om Eric Schmidts (VD för Google) plats i styrelsen man menade, men vem bryr sig? Jag är så trött på folk som klagar på Apple samtidigt som de lydigt äter all skit som kommer från Microsoft. Dubbelmoralen *är* pinsam.