söndag 1 november 2009

Inte mycket till reform

Förslaget till sjukförsäkringsreform som nu håller på att utformas i kongressen i USA, verkar vara ett ganska urvattnat förslag som inte förbättrar speciellt mycket för speciellt många. För mig verkar det vara ett förslag som inte glädjer någon: Obamas stödtrupper kommer att bli djupt besvikna på bristen på verklig reform, medan de högerextrema (i stort sett hela det Republikanska partiet numera) får vatten på sin kvarn.

Den extremt självgode och publicitetssökande senatorn Joe Liebermann hotar att sänka hela förslaget. Han är en f d Demokrat (numera oberoende) och f d vice-president-kandidat, som gått och blivit närmast tokig sedan elfte september. Han och högervridna demokrater (det finns ganska gott om sådana) kommer troligen att antingen sänka förslaget eller urvattna det ytterligare.

Det är ganska klart för utomstående observatörer att demokratin i USA inte fungerar längre. Senatorer och Representanter går de stora företagens ärenden, inte folkets. Ett extremt urvattnat förslag till reform kan därför sänkas, så länge det innehåller den minsta antydan till risk för minskad vinst för försäkringsbolagen.

Någon öppen debatt, som Obama lovade i valrörelsen, har inte skett. Vi har dels mygel i olika kongressutskott, dels absurda påstående om allt hemskt som kommer att ske om någon form av statlig inblandning i sjukvårdssystemet införs.

Kom ihåg: allt som debatteras i USA nu handlar endast om smärre förändringar av nuvarande system med privata sjukförsäkringar och privata sjukhus. Ingen pratar om en nationell sjukvårdsförsäkring eller något liknande skattefinansierat system, trots att en majoritet av befolkningen är för ett sådant.

Det är bedrövligt det som nu sker i USA. Och Obama har visat sig vara en genomsnittlig president och en stor besvikelse för alla progressiva krafter. Bättre än Bush, visst, men det säger inte så mycket...