söndag 15 november 2009

Sjukförsäkringsreform i USA

Det finns många problem i USA och i världen. Den största frågan just nu i amerikansk politik är reform av sjukvårdssystemet. Motståndet i kongressen är stort medan folket är positiva till reform. Fullständigt vansinniga överdrifter förs fram av publicitetssökande politiker. Totala osanningar sprids av nyhetsprogram.

Något som de flesta moderna samhällen ser som en självklarhet - att sjukvård är en skattefinansierad verksamhet tillgänglig för alla - är inte alls självklart i dagens USA. Folk dör pga att de saknar sjukförsäkring; folk dör när deras försäkringsbolag vägrar betala livsnödvändig medicin; folk får gå från hus och hem eftersom de måste betala dyra operationer ur egen kassa.

Obama har, till skillnad från Clinton i början av 1990-talet, låtit kongressen sätta ihop ett reformpaket. Detta paket är underligt nog väldigt nedtonat, som om de försöker blidka republikanerna. De lär dock inte få stöd från mer än högst en eller två republikaner. Varför man kompromissat utan att få något tillbaka är mycket underligt för en utomstående.

De reaktionära krafterna i USA är starka. Det är inte lätt att vara i Obamas kläder. Även fullt rimliga kompromissförslag besvaras med anklagelser om socialism och nazism.

Det man bör betänka är att även om det aktuella reformförslaget går igenom i USA, så är det fortfarande många, många miljoner som kommer att stå utan sjukförsäkring och de vinstdrivande försäkringsbolagen kan i mycket fortsätta sina moraliskt förkastliga affärsmetoder. Det blir betydligt bättre med de nya reglerna, men inte i närheten av de system vi har i västeuropa.