onsdag 28 juli 2010

Gröna barn

I ett av de senaste avsnitten av "The Skeptic's Guide to the Universe", en mycket bra podcast om förnuft och vetenskap, pratar man om en undersökning som visar att överviktiga barn blir stillasittande efter att de gått upp i vikt, inte tvärtom. De vanligen mycket kloka deltagarna i podcast-avsnittet har svårt att förstå detta.

Som många andra tror dessa i övrigt kloka människor att övervikt hos barn beror, till en stor del, på att de sitter inne och spelar videospel för mycket, dvs att bristande fysisk aktivitet medför att de gör av med för lite kalorier och därmed går upp i vikt.

Sanningen är förstås att barnen blir tjocka av för mycket socker och stärkelse och kroppen reagerar då genom att dra ner på fysisk aktivitet. Alla som är eller varit överviktig vet att detta är sant; övervikt gör en trött och hängig, inte tvärtom.

Problemet är att myten om fetts farlighet, om energibalans som förklaring till övervikt och villfarelsen att kolhydrater skulle vara bra, är så oerhört hårt inarbetad i vårt samhälle idag att även mycket kloka personer inte kan föreställa sig något annat. "Det är klart att man blir fet av fett" verkar så självklart för många, att de inte inser att det vore lika klokt att säga: "det är klart att man blir grön av grönsaker".