söndag 18 juli 2010

Leo Laportes förvandling

En av de bästa podcastarna (och en av de första) är Leo Laporte. Han startade med TWiT ("This Week in Tech") för fem år sedan och har sedan utökat sin portfölj med dussintals program, från matlagning till juridik, men med tyngdpunkt på teknik.

Förutom TWiT och det väldigt nördiga "Security Now" med Steve Gibson, brukar jag lyssna på MBW ("MacBreak Weekly") och TWiG ("This Week in Google"). Jag har också följt det nyligen startade TNT ("Tech News Today") med bl a den duktiga Tom Merritt.

På sistone har dock något underligt hänt. Leo har blivit mer och mer anti-Apple och låter detta påverka sina program. Under direktsändningen av Apples presskonferens om iPhone 4 nyligen, satt han och fällde sarkastiska kommentarer hela tiden, som inte ens stämde med det som sades. (Till slut insåg han detta och deklarerade att Apples svar gällande antennproblemen var acceptabelt.)

Leo Laporte har varit fantastiskt bra. Han har kunnat hålla en distans till de saker han diskuterar och inte tagit ställning vad gäller tycke och smak. Därmed har han kunnat prata om både Apple, Microsoft och Google utan att irritera folk. Han har kort sagt varit saklig och rättvis.

De senaste månaderna har dock Leo förvandlats till en alltmer Google-älskande och Apple-hatande person (en konflikt som jag själv inte tycker behöver finnas; jag använder med behållning både Apple-produkter och Google). Denna attityd har blivit värre och värre med tiden och påverkar nästa alla de podcast han deltar i.

Det kanske är dags för någon annan att ta över åtminstone MBW. De som lyssnar på MBW vill knappast ständigt höra om hur mycket bättre Android är och hur "öppet alltid är bäst" och liknande nonsens.

Men det kan förstås hända att Leo inser problemet och rättar till det innan det är för sent. Jag hoppas på detta.