onsdag 11 februari 2009

IT-folk är idioter

I senaste Computer Sweden finns en artikel om risken med SharePoint. Man pratar om inlåsningseffekter och skenande kostnader. Så, efter drygt ett årtionde av dumhet så är det alltså dags att bli smart?

Men jag tvivlar. IT-folk är idioter. De har ett mantra som de upprepar hela tiden: konsolidering på Microsoft-system. Detta är en idé som inte har något stöd i vad som är bäst för verksamheten, utan bara baseras i extrem slöhet och okunnighet från IT-ansvariga.

En gång i tiden var systemadministratörer kunniga inom ett flertal olika system, som t ex stordatorer, Unix-system, DOS/Windows, Mac OS, m fl. När sedan Windows 95 kom, där Microsoft gjorde den slutgiltiga kopieringen från Mac OS, exploderade IT-marknaden och därmed också antalet positioner för systemadministratörer och IT-chefer.

Nykomlingarna inom IT var folk som antingen bara kunde Windows eller ännu värre, folk som inte kunde IT överhuvudtaget och trodde att PC = Windows. De har nu i ett drygt årtionde slitit med att slänga ut allt som det inte stod Microsoft på, i tron att allt skulle bli bättre då.

Nu har vi en situation där det finns bättre och billigare alternativ till nästan alla av Microsofts produkter. Att köpa Microsofts SQL-server, t ex, förefaller total idioti. Använd MySQL eller PostgreSQL på en Linux-server istället. Det går bättre eller lika bra och är extremt mycket enklare att automatisera.

Open Office, i dess olika former, är nu så pass bra att det är helt onödigt för företag att spendera tusentals (eller miljontals) kronor på MS Office-licenser. Skaffa Open Office istället, gratis eller nästan gratis.

Men, är det detta vi hör från svenska IT-experter? Ytterst sällan. Sverige tycks vara lite bakom i denna fråga; man är mer Microsoft-frälst än vad USA är! Där finns en starkt växande Mac-marknad: runt 20% av alla nya bärbara är från Apple och total marknadsandel närmar sig 10%.

Så, kära IT-folk: sluta vara idioter och ständigt följa strömmen! Det finns alternativ som är minst lika bra, ofta bättre.