tisdag 3 februari 2009

Microsoft-fällan

Det finns ett intressant fenomen inom IT-världen: dragningen till Microsoft, främst från IT-personal. Detta fenomen yttrar sig på det viset att all icke-Microsoft-programvara långsamt fasas ut till förmån för Microsofts lösningar. Argumenten har sällan något med verksamheten att göra, utan ett vagt löfte om att allt blir bättre bara Microsoft får styra.

Denna situation är ganska unik för IT-världen. Jag vet inte många andra branscher där kunderna självmant köper sämre produkter och försätter sig själva i en sämre position. Utan konkurrens försvinner ju alla uppfinningar och förbättringar. Ett bra exempel på detta är Microsofts "Internet Explorer".

Genom att skicka med en webbläsare med operativsystemet och baka in den så djupt att den knappt går att avinstallera, konkurrerade Microsoft ut Netscape och på några år var Internet Explorer 6 ensam kung på täppan. Därmed slutade all utveckling. När Microsoft uppnådde total dominans, slutade man förbättra produkten. Detta borde ha varit en stark varning till alla kunder, men väldigt få drog den rätta slutsatsen.

Som tur var kom "Firefox" och trotsade den stora jätten och nådde, tvärt emot mångas förutspåelser, stor framgång. T o m Microsoft vaknade! När Firefox plötsligt blev ett hot mot Microsofts dominans, började man utveckla Internet Explorer igen.

Vi ser nu liknande scenarior inom andra områden. Många företag byter från Lotus Notes till Microsoft Exchange, trots att Notes är en betydligt bättre produkt. När Microsoft konkurrerat ut alla andra inom detta segment, kommer man naturligtvis att sluta förbättra Exchange. Vi kan bara hoppas att historien upprepar sig och att det kommer något liknande Firefox-fenomenet.

Vad ligger bakom allt detta? Är IT-personalen dum? Nej, men de är ofta väldigt slöa och följer ett grupptryck. Personlig ser jag en blandning av system som en utmaning, men de flesta tror att de förenklar genom att välja Microsoft rakt över, oavsett verksamhetens faktiska behov.

Jag uppmanar alla IT-ansvariga att tänka om; bedöm först och främst nyttan av en mjukvara för verksamheten. Stå emot grupptrycket att göra som alla andra. Välj den bästa mjukvaran för att stödja verksamheten! Och tänk på att monopol är något dåligt och till slut slår mot den enskilde användaren.