fredag 19 juni 2009

Den stora fettskandalen

Jag har på sistone läst en hel del böcker (och information på nätet) om forskningen kring hälsa, fett, kolesterol m.m. Jag har då upptäckt att det inte finns något samband mellan hjärtsjukdomar och kolesterol och ej heller något samband mellan fettintag och kolesterolnivåer.

Jag misstänker att en av modern tids största skandaler börjar uppdagas, nämligen den påstådda farligheten hos fett, speciellt mättat sådant. Troligen är det så att fett inte bara är ofarligt, utan nyttigt och nödvändigt.

Fetträdslan har lett fram till "lättprodukter" där man ersatt fett med kolhydrater (socker). Troligen är detta orsaken till den ökande förekomsten av diabetes typ II och andra "välfärdssjukdomar". Om du tror att du äter nyttigt, genom att undvika fett och köpa lättprodukter, är risken således stor att du äter onyttig mat som skadar dig!

Det verkar som om socker i alla dess former är den stora boven. Detta gäller inte bara sockret i kaffet, utan stärkelsen i potatisen och andra rotfrukter, sockerstinna frukter och bär, kolhydrater i bröd och pasta, osv.

Detta är en skandal av enorma mått. I flera stater i USA är andelen feta uppe i runt 30%. Det är en epidemi, som troligen orsakats av vår egen dumhet. Fram till 70-80-talen visste vi att fett var nyttigt och att det var kolhydrater som gjorde oss feta. När fetthysterin slog igenom, först i USA och sedan i Europa, fick vi för oss att fett var onyttigt och började äta mer kolhydrater. Detta har antagligen förstört mångas hälsa.

Det klokaste i dagens läge är att återgå till mat som fungerade utmärkt för våra förfäder. Ät gärna riktigt smör, god grädde och fettranden på köttet. Undvik socker och stärkelse, dvs potatis, ris, pasta, bröd. Undvik framför allt margarin och liknande industriprodukter.