måndag 8 juni 2009

Seger för Piratpartiet

Det är mycket glädjande att se framgången för Piratpartiet i gårdagens val till EU-parlamentet! Man kan notera att det inte var ett spurt-fenomen, utan ett stöd som funnits ett tag. Kanske minskar detta risken för att segern ska betraktas som något tillfälligt.

Frågan om personlig integritet och rätt till ett privatliv, var tidigare en central fråga för Moderaterna. Under Fredrik Reinfeldts ledning har Moderaterna slutat bry sig om detta och står nu istället för övervakning och begränsad rätt till privatliv. Varför Moderaterna gått denna väg och varför inte fler är upprörda över det är ytterst underligt.

Piratpartiet är (tyvärr) de enda som idag står för rätten till ett privatliv. De förstår att Internet idag är vad Posten och Folkets Hus var förr. Ingen skulle drömma om att skapa en myndighet som sitter och sprättar upp folks brev och kontrollerar att de inte skriver om något kriminellt. Ingen kan tänka sig att polisen ska stå och avlyssna allt som sägs på olika möten, utifall att någon börjar prata om ett brott de tänker begå. Detta förefaller för de flesta vara exempel från någon totalitär stat; ändå är det precis detta som idag är lag vad gäller kommunikation över Internet. Och det kan bli betydligt värre.

Grundläggande skydd för medborgarna, som t ex att avlyssning och övervakning endast kan ske vid misstanke om brott, har kastats bort, mycket lättvindigt och utan att massmedia reagerat. Endast ett parti har reagerat mot detta: Piratpartiet.

Jag kan med stolthet säga att jag gjort min del för att bevara frihet och privatliv i den nya världen: jag röstade på Piratpartiet!